ZASTOSOWANIE OLEJU RZEPAKOWEGO W KUCHNI

Olej rzepakowy ma wszelakie zastosowanie w kuchni, przybliżamy do czego jest on stosowany z powodzeniem

Używa się do:

  • pieczenia – zarówno do mięs (można natrzeć nim kurczaka, polać pieczeń), a także do ciast, przez co pozwala zastąpić roztopione masło, czy margarynę.
  • sałatki – jest podstawą do przygotowania dressingu, dobrze łączy się z przyprawami, może być używany do sosów, majonezów lub samodzielnie do polania surówek. Jako, że wiele witamin lepiej przyswaja się razem z tłuszczami, zastosowanie oleju wraz z warzywami jest bardzo wskazane.
  • potrawy dla dzieci – olej rzepakowy może zastąpić masło w zupkach lub przecierach podawanych najmłodszym (dzieciom do 6-go miesiąca życia ). Zawarte w nim kwasy omega-3 i omega-6, a przede wszystkim właściwa proporcja obu kwasów, są niezbędne do właściwego rozwoju małego organizmu
  • smażenie – stabilny, najdłużej utrzymuje świeżość.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *