PIEROGI Z KAPUSTĄ POSTNĄ I OLEJEM RZEPAKOWYM W TLE

…który to po cichutku dba o nasze zdrowie i urodę:)

Przyszła pora na pierogi z kapustą. Bez nich nie ma wigilii. Trzeba promować zalety oleju rzepakowego który korzystnie wpływa na nasze zdrowie ☺

PRZEPIS na ciasto pierogowe

  • 500 g. mąki pszennej(typ 650)
  • 1 żółtko
  • 1 pł. łyżeczka soli
  • 1 łyżka oleju rzepakowego
  • ok. 1,5 szkl. wrzątku

Opis wykonania ciasta krok po kroku

Jak już ulepicie pierożki, to na wrzątek z dodatkiem 2-3 łyżek oleju rzepakowego wrzućcie pierogi i gotujcie 3 min od wypłynięcia ich na wierzch.

Teraz kapusta.

  • 1 kg. kiszonej kapusty
  • 30 g. suszonych grzybków
  • 2 cebule
  • sól, pieprz, cukier do smaku
  • olej rzepakowy do smażenia

Zasmażka

  • 1 pełna łyżka mąki
  • 1 pełna łyżka oleju rzepakowego
  • Wieczorem trzeba namoczyć grzyby w letniej wodzie (3 szkl. wody)

Na drugi dzień:

  • Kapustę ,jak kwaśna to przepłukać ,odsączyć
  • Pokroić drobno i zalać zagotowaną wodą z grzybków
  • Posiekać grzybki i 1 cebulę ,dodać do kapusty
  • Gotować z 30 min bez przykrycia
  • Drugą cebulkę drobno skroić i podsmażyć na łyżce oleju rzepakowego na złoto(lekko posolić to się nie przypali), dodać do kapusty
  • Następnie dodać troszkę soli ,cukier i pieprz i teraz dusić pod przykryciem ok. 30 min
  • Jak kapusta będzie dość miękka robimy zasmażkę.

ZASMAŻKA:

  • Mąkę zrumienić na suchej patelni ,musi być lekko brązowa
  • Zdjąć patelnię z ognia i dodać olej rzepakowy
  • Mieszać aż wszystkie składniki się połączą
  • Dodać do kapusty ,wymieszać i ewentualnie doprawić jeszcze do smaku solą.
  • Ostudzić i użyć jako farsz do pierogów, uszek lub krokietów.

Smacznego!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *