OLEJ RZEPAKOWY AROMATYZOWANY CZOSNKIEM I ZIOŁAMI

Aromatyzowany olej rzepakowy nadaje się do marynowania drobiu, dań z makaronem, ale przede wszystkim świetnie pasuje jako dodatek do sałat. Podstawą jest tu dobry, aromatyczny czosnek. Obowiązkowo polski. Oprócz czosnku do oleju dodajemy sporo ziół i papryczkę chili. Im więcej świeżych, tym lepiej. Po przygotowaniu schowajcie olej w ciemne miejsce na około 2 tygodnie, aby aromat czosnku i ziół był intensywny. W tym czasie olej dzięki dodatkowi chili nabierze bursztynowej barwy. Jeśli chcecie by olej miał naturalną barwę lub nie możecie spożywać pikantnych dań, pomińcie papryczki. Wówczas olej tylko odrobinę ściemnieje od ziół.

Składniki:

  • 1 litr oleju rzepakowego
  • 2 duże główki młodego, polskiego czosnku
  • 5 gałązek rozmarynu
  • 10 gałązek tymianku
  • 1 łyżka suszonego oregano
  • 1 łyżka suszonej bazylii (lub pęczek świeżej)
  • 1 łyżka suszonego majeranku (lub pęczek świeżego)
  • 1 łyżka płatków chili (lub 5 świeżych papryczek)

Czosnek obieramy, każdy ząbek kroimy na ćwiartki po czym wrzucamy do butelki lub słoika. Wsypujemy do niego chili, majeranek, bazylię i oregano oraz wkładamy gałązki rozmarynu i tymianku.

Butelkę szczelnie zamykamy i odstawiamy olej w ciemne i chłodne miejsce na około 2 tygodnie. Co dwa dni butelką potrząsamy. Po 2 tygodniach olej odcedzamy, przelewamy do butelki i przechowujemy w lodówce.

Smacznego 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *