KURCZAK PIECZONY W OLEJU RZEPAKOWYM Z IMBIREM

Przepis na pysznego kurczaka pieczonego w oleju rzepakowym z imbirem.

Składniki:

  • 6 udek kurczaka
  • 1 bulwa imbiru średniej wielkości
  • 150 ml oleju rzepakowego tłoczonego na zimno
  • sól, pieprz do smaku

Przygotowanie:

Obieramy imbir i ścieramy na tarce, rozgrzewamy piekarnik do 180 st.C, olej podgrzewamy na niewielkim ogniu i smażymy imbir przez 2-3 min. aż uzyska lekko złota barwę. Odsączamy imbir na papierze kuchennym, olej zachowujemy. Układamy udka w naczyniu żaroodpornym, solimy, posypujemy pieprzem, zraszamy olejem, na którym smażył się imbir i pieczemy 40 min obracając co jakiś czas udka. Pod koniec pieczenia rozkładamy na kurczaku wysmażony imbir i pieczemy jeszcze 5 min. Podajemy z młodymi liśćmi sałaty zroszonej resztą oleju.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *